• англискифранцускатагерманскииталијанскишпански
  • АПЛИЦИРАЈТЕ ИНДИСКА ВИЗА

Разновидност на јазикот во Индија

Ажурирано на Jun 04, 2024 | Онлајн индиска виза

Индија е разновидна земја и кога ќе го кажеме зборот разновидна, тоа значи во секоја смисла. Земјата има интересна богата мешавина на разновидна култура, традиции, религија, јазик и историја. Со текот на времето, со променливите потреби на домородците, земјата мораше драстично да се прилагоди што доведе до појава на нови јазици.

Денес во Индија се зборуваат околу 19,500 јазици (вклучувајќи ги и племенските и неплеменските јазици). Од овие илјадници јазици, само главниот јазиците на Индија се сметаат за заеднички јазици за комуникација.

Поради неговата посебност и денешните домородци кои доаѓаат од различно потекло, во Индија не постои официјален национален јазик. Бидејќи луѓето во Индија зборуваат различни јазици, кои припаѓаат на различни заедници, Индија има почит за секој јазик и го прифаќа јазикот што го зборува нејзиниот народ.

Но, од пописот во 2011 година, беше предложено дека најчестите јазици што се зборуваат во Индија вклучуваат хинди, марати, бенгалски, гуџарати, одија, телугу, каннада, малајалам и урду.

Еве список на некои од важните јазици што се зборуваат во Индија со нивното потекло:

hindi

Индиска виза преку Интернет - скрипта за хинди Девнагри

Се верува дека хинди потекнува од индо-аријскиот јазик, кој е дел од индо-иранскиот јазик, кој пак е главен дел од индо-европската група. Оваа еволуција беше одговорна како дел од многуте инвазии и населби што се случија во различни делови на Индија низ историјата.

Денес, хинди како прв јазик во Индија го зборуваат околу 425 милиони луѓе, а како втор јазик од околу 120 милиони луѓе. На пример, во повеќето држави луѓето го зборуваат својот државен јазик и хинди како заеднички јазик.

Хинди е главно под влијание на санскритскиот јазик, од кој потекнуваат повеќето современи јазици во Индија. Книжевниот стил, граматиката, дијалектите и фразите се под влијание и формирани од санскрит.

Писмото Деванагари стандардизирано писмо за пишување хинди и многу други јазици како марати, конкани, непалски и бодо јазици. Во раните фази, Хинди беше познат како Хари Боли, поради повторливиот развој на нејзиниот начин на зборување, поради инвазиите на Авганистан, Иран, Турција и делови од Централна Азија.

Како резултат на постојано мешање на различни култури, религии и традиции, Хари Боли конечно беше трансформиран во хинди.

марати

Марати најчесто го зборуваат домородците на Махараштра. Исто така, се верува дека потекнува од индоарискиот јазик. Локалните жители кои живеат во многу делови на Гоа исто така зборуваат марати. Денешните говорници на марати користат два важни дијалекти кои се приспособени од многу луѓе во Махараштра: стандардниот марати дијалект и дијалектот Вархади. Регионот има и поддијалекти како Коли, Агри, Малвани Конкани и Агирани.

Маратис користи три родови форми, т.е. машки, женски и неутрален и ја разликува ексклузивната и инклузивната форма на „ние“.

Повеќето од старите јазици, вклучително и марати во Индија, еволуирале од индо-ариевската група, која пак се родила од пракритскиот јазик. Значи, Марати се разви од Махараштри Пракрит. Со текот на времето, марати стана целосно единствен од главниот јазик што се зборува во Индија.

гуџарати

Како и другите вообичаени јазици во Индија, се верува дека гуџарати потекнува од индоарискиот јазик. Најчесто го зборуваат домородците на државата Гуџарат и е официјален јазик на државата. Овој јазик се користи и во Дадра и Нагар Хавели како официјален јазик. Овој јазик е исто така важен дел од индоевропскиот јазик, кој се зборува во некои делови од Јужна Азија и Пакистан.

Јазикот на гуџарати е стар 700 години и во моментов го зборуваат околу 55 милиони ширум светот, вклучително и во некои делови од земјите како Јужна Африка, Танзанија, САД и Кенија. Слично на другото различно писмо Деванагари, писмото на гуџарати е под Абугида.

Некои од јазиците кои се слични на гуџарати се кучи (го зборуваат мештаните на Ран оф Куч во Гуџарат) и Паркари Коли. Исто така, гуџарати може да се пишува и на арапски и персиски јазик.

бенгалски

Индиска виза онлајн - скрипта за бенгалски јазик

Слично на многу други вообичаени јазици во Индија, се верува дека бенгалски еволуирал од индо-аријската група. Бенгалски најчесто го зборуваат луѓето или домородците на Западен Бенгал и исто така е официјален јазик.

Бангладеш (соседната земја на Индија) исто така го користи бенгалскиот јазик како официјален јазик.

Денешниот бенгалски јазик е развиен или е дел од јазикот од Пали, Тацамас и Магади. Исто така, повеќето од фразите и зборовите што се користат на бенгалски се земени од санскрит. Во некои делови на Индија како Џарканд и Бихар, луѓето сè уште ги зборуваат пали и магади јазиците.

Со повторените инвазии во Индија низ историјата, постојано се задолжувале и од персиски, арапски, па дури и австроазиски јазици. Еден од интересните факти за бенгалскиот јазик е тоа што тој не е специфичен за полот, што значи дека тие имаат еден начин да му се обраќаат на мажот или жената.

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ:

Патниците кои планираат патување во Карнатака, за да ги истражат нејзините неверојатни места, проверуваат мора да се видат места за туристи во Индија во државата Карнатака.

телугу

Индиска виза онлајн - телугу писмо

Се верува дека телугу еволуирал од дравидскиот јазик, кој има свој посебен корен и историја. Телугу првенствено го зборуваат жителите на Андра Прадеш, Телангана и некои делови на Пудучери.

Според пописот од 2011 година, околу 80.3 милиони луѓе зборуваат телугу. Некои помали групи кои живеат во Јужна Африка и САД, исто така, зборуваат телугу.

Дравидскиот јазик е еден од најстарите јазици и е дел од прадравидскиот јазик кој се зборувал во текот на 4-от милениум п.н.е. Првите пишани материјали на телугу датираат од 575 н.е.

Како и другите дравидски јазици, додека зборува телугу, тој произведува низа согласки или говорни звуци што се произведуваат на врвот на јазикот и потоа го виткаат наназад кон тврдото непце.


Индиска виза на Интернет е достапен за над 170 земји. Пријава за виза во Индија (eVisa India) е достапна за Соединети Држави , Обединетото Кралство/ Британскиот граѓаните и граѓаните повеќето земји кои ги исполнуваат условите за Индиска е-виза.

Со процесот на онлајн апликација Индиска влада го направи навистина едноставно секој да добие виза по е-пошта, без да добие печат на пасошот или да ја посети индиската амбасада. Можете да добиете Индиска деловна виза, Индиска медицинска виза Индиска туристичка виза.